Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Toezicht kledingvoorschriften opgevoerd

E-mail Afdrukken

24 september 2008

Iran heeft het aantal politieagenten verdubbeld gedurende het, meer dan een jaar lang, harde optreden tegen vrouwen die de islamitische kledingvoorschriften aan hun laars lappen, aldus de krant Kargozaran.

De krant gaf geen cijfers, maar een rapport en de opmerkingen van een politieambtenaar aan Reuters geven aan dat de autoriteiten vastebesloten zijn door te gaan met de langstdurende en harde maatregelen tegen 'immoreel gedrag'.

"Het harde optreden tegen de niet-islamitische hejab (islamitische sluier) zal doorgaan totdat de samenleving scoon is van alle imooraliteit,"citeerde de krant uit een verklaring van de politie.

De kledingvoorschriften vereisen dat vrouwen hun haar bedekken en lange, wijde kleding moeten dragen om de vorm van hun lichaam te verhullen.

Overtreders krijgen zweepslagen, boetes of gevangenisstraf. Veel vrouwen ontvangen een waarschuwing door leden van straatpatrouilles die op zoek zijn naar vrouwen die teveel haar uit hun hoofddoek hebben of jassen dragen die niet lang genoeg of te strak zijn.

De handhaving van strenge morele regels voor vrouwen komt nadat Ahmadinejad in 2005 aan de macht kwam, met de steun van revolutionaire loyalisten, zoals de Basij religieuze militie.

Analisten zeggen dat de autoriteiten op hun hoede zijn voor passieve uitingen van strijd tegen het systeem, met name wanneer het land onder westerse druk staat over zijn omstreden nucleaire programma. 

(bewerking artikel Reuters)