Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

DIT MAG NIET MEER: Europarlementsleden bezoeken Kamp Ashraf

22 oktober 2008

Enkele Europarlementsleden, waaronder de vice-parlementsvoorzitter Alejo Vidal-Quadras, hebben een tweedaags bezoek gebracht aan Kamp Ashraf om de situatie van duizenden Iraanse vluchtelingen te onderzoeken.

Kamp Ashraf ligt 100 kilometer ten noordoosten van Bagdad, dichtbij de Iraanse grens. Het is een grondgebied van enkele tientallen vierkante kilometers dat sinds 20 jaar volledig gebouwd is en onderhouden wordt door duizenden Iraniërs, voornamelijk leden en sympathisanten van de PMOI, die Iran moesten ontvluchten om politieke redenen.

Sinds enkele maanden heeft het Iraanse regime de regering van Irak onder druk gezet om een einde te maken aan Kamp Ashraf. Het regime wil dat de circa 3500 bewoners worden uitgeleverd naar Iran. Hierover is veel internationale verontwaardiging.

Sinds de revolutie (1979) zijn al meer dan 10.000 leden en sympathisanten van deze oppositiegroepering vermoord of geëxecuteerd.

In zijn toespraak gaf Vidal-Quadras aan alles te zullen doen om Kamp Ashraf en zijn inwoners te beschermen. Hij gaf aan Ashraf te zien als een symbool van hoop voor het Iraanse volk. Hij benadrukte tevens dat alles in handen is om de bescherming te verzekeren en voor de verwijdering van de PMOI van de zwarte lijst.