Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Nederland bezorgd om mensenrechten Iran

E-mail Afdrukken

31 oktober 2008

De Nederlandse regering maakt zich ernstige zorgen om gevangenen die het slachtoffer zijn van oneerlijke processen en martelingen in Iran. SP-kamerlid Harry van Bommel vroeg om opheldering na hongerstakingen van Koerdische gevangenen in Iran.

De minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, heeft zowel de mensenrechtenschendingen op het niveau van de Europese Unie, Verenigde Naties en Nederland onder de aandacht van de Iraanse autoriteiten gebracht.

Minister Verhagen bevestigde dat een aantal Koerdische politieke opponenten langdurige gevangenisstraffen opgelegd hebben gekregen en dat ook andere etnische minderheden zoals Iraanse Turken ook op deze manier worden bestraft. Daarom volgt de Nederlandse ambassade de situatie in Iran nauwlettend en onderhoudt ze contacten met de Iraanse regering.

De ambassade zou zich inspannen om mensenrechtenschendingen in Iran te voorkomen en negatieve ontwikkelingen te keren. De Iraanse directeur-generaal voor Mensenrechten en Internationale Vrouwenzaken, Tahereh Nazari, werd in oktober aangesproken op de mensenrechten en de slechte positie van minderheden. In het verleden is de Iraanse ambassadeur in Nederland meerdere malen om opheldering gevraagd.

Afgelopen week werd het bekend dat de 11-jarige celstraf van de Koerdische journalist Mohammed Sadegh Kabovand in stand wordt gehouden. Ook zitten er nog enkele Koerdische journalisten in de dodencel voor hun activiteiten.

Bron: Azady.nl