Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Iran zet executies minderjarigen voort

E-mail Afdrukken

22 oktober 2008

Iran gaat gewoon door met het executeren van minderjarigen. Dit zegt Amnesty International dinsdag in een verklaring. Een paar dagen geleden deelde Hossein Zabhi, een hoge juridische functionaris, mee dat Iran niet langer burgers onder de 18 zou executeren. Dit leidde tot postieve reacties zowel in Iran als internationaal, hoewel het geen wetswijziging betrof.

Maar dinsdag, 21 oktober, verklaarde Amnesty International dat Teheran een spel met woorden heeft gespeeld en dat zeker 130 families nu moeten vrezen voor het leven van hun minderjarige familieleden. De organisatie doet daarom een dringend beroep op de hoogste geestelijk leider ayatollah Khamenei om een einde te maken aan de executies.

De hoge Iraanse functionaris verklaarde dat de staat niet verantwoordelijk meer zal zijn voor executies. Deze uitspraak blijkt geen enkele rechtskracht te hebben.

Een eerdere richtlijn uit 2002 die steniging zou beëindigen is nooit uitgevoerd. Nog in 2007 werd een man door steniging ter dood gebracht.

Bron: Volkskrant