Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Gebruik SMS gereguleerd

E-mail Afdrukken

9 november 2008

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door de Nationale Raad van Verzet van Iran.

Het mullahs' regime heeft, volgend verzetsbronnen binnen Iran, nieuwe regelgeving op SMS-gebruik in het land opgelegd. In de laatste stap voor het regelen van het gebruik ervan heeft de Organisatie van de Verordeningen van Communicatie nieuwe wetten opgelegd aangaande beperkingen op het verzenden van SMS. Een telefoongebruiker moet voor veiligheidscontrole goedkeuring van het ministerie van Inlichtingen en Veiligheid (MOIS) ontvangen voor het gebruik van de service.
Het verzenden van SMS wordt als strijdig met de nationale veiligheid gezien en bij wet strafbaar gesteld. Elke verandering van adres van de abonnee van de dienst moet onmiddellijk worden gemeld aan de desbetreffende autoriteiten. Het is aan de veiligheidsagenten om te beslissen welke SMS in strijd is met de nationale veiligheid.

De Staatsveiligheidsdienst (SSF) heeft steekproefsgewijze controles in de straten gehouden. In een zaak werd een man gearresteerd op aselecte controles op een busstation in het centrum van Teheran voor het feit dat hij een foto verstuurde van een bus niet geschikt was voor passagiersvervoer.
In oktober hebben een aantal hoge ambtenaren van het ministerie van Cultuur en Islamitische Begeleiding (MCIG), het belangrijkste orgaan voor het opleggen van censuur, uiting gegeven aan hun diepe bezorgdheid over het gebruik van SMS-berichten door het Iraanse Verzet binnen het Iraanse netwerk. 

Sarami, vice-voorzitter van het Centrum voor Ontwikkeling van Informatie-technologie van het  MCIG, zegt: "De Mojahedin [de Volkspartij Mojahedin Organization of Iran (PMOI / MEK)] gebruikt het communicatienetwerk van het land om hun anti-revolutionaire SMS-berichten te verspreiden , " vermeldde de staatskrant Qods op dinsdag 30 september. 
Volgens sommige cijfers worden elke dag meer dan 20 miljoen sms-berichten ontvangen in Iran, de piekuren zijn tussen tien in de avond en een in de ochtend. Het SMS is een tool voor het uitwisselen van berichten door tegenstanders van het regime.
Het netwerk van de PMOI in Iran heeft miljoenen sms-berichten in het hele land gebruikt voor het organiseren van protesten tegen het regime.

In het verleden gaf het regime aan dat deze activiteiten, door het netwerk van de PMOI, zich vanuit het buitenland richtte.
Davood Zareian, minister van Communicatie, vertelde het staatspersbureau ILNA op 24 september: "De berichten zijn verzonden vanaf een buitenlandse sms-center."
Maar de ambtenaren geven nu toe dat het Iraanse Verzet gebruikmaakt van het netwerk binnen Iran. 
In de afgelopen weken is het religieuze regime een repressieve campagne gestart tegen de activiteiten van het PMOI-netwerk.

Op 13 september werd op de website Tabnak,  behorend tot Mohsen Rezaii, voormalige commandant van de Islamitische Revolutionaire Garde Corps (IRGC), kritiek geuit op het veiligheidsapparaat van het regime voor hun incompetentie bij het tegengaan van de activiteiten van het netwerk van het Verzet.
"In Teheran distribueerden aanhangers van de PMOI cd's met toespraken en clips van hun activiteiten van deur tot deur.Sommige media hebben ook de distributie gemeld van dergelijke cd's in andere steden in de provincie van Teheran, waaronder Karaj," voegde de website er aan toe.