Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Studenten roepen "Dood aan de dictator'

E-mail Afdrukken

8 december 2008


Op de 16e herdenking van Azar (6 december Studentendag) hebben studenten in het hele land bijeenkomsten tegen de regering gehouden. Iraanse studenten van het hoger onderwijs en universiteiten riepen "Dood aan de dictator ",'"Ali Khamenei, de Iraanse Pinochet, Iran wordt geen andere Chili," en "De overwinning is dichtbij, dood aan de heersende huichelaars van de overheid."

Mevr. Maryam Rajavi, gekozen voorzitter van het Iraanse Verzet, beschreef de wijdverbreide studentendemonstraties als de opkomst van het Iraanse volk dat de Velayat-e Faqih (absolute suprematie van de hoogste geestelijk leider) haat en een landelijk verlangen weerspiegelen voor democratische verandering in Iran. Ze zei dat de Iraanse studenten lieten zien dat de mensen en hun langdurige weerstand bereid zijn om de aantijgingen en complotten van het heersende religieuze fascisme te verslaan. Ze zullen niet ophouden met hun inspanningen tot de vestiging van een vrij en democratisch Iran.

Op de universiteiten in Teheran waren grootschalige protesten van studenten en ze dwongen het mullahs' regime tot het opleggen van de staat van beleg. 

Uit angst voor dergelijke protesten heeft Ali Khamenei, de hoogste leider, zijn vooraf geplande toespraak aan de universiteit van Wetenschap en Industrie in Teheran afgezegd.
Kort daarvoor had ook Mohammad Khatami, de voormalige Iraanse president, een toespraak geannuleerd, uit angst voor studentenwoede.
Mahmoud Ahmadinejad hield geen toespraak, mogelijk uit vrees voor een herhaling van twee jaar geleden. Studenten van de Technische Universiteit (Amirkabir) verbrandden toen zijn foto’s vóór zijn ogen.


Twee dagen na de Studentendag is de sfeer nog steeds explosief. Studenten hebben verdere protest bijeenkomsten gepland in Teheran, Shiraz, Hamedan, Arak, Babolsar, Birjand, en Bandar Abbas tegen onderdrukkende maatregelen die zijn opgelegd door de regerende geestelijken.

Bron: NCRI / CBS

Meer informatie:

 

Bijlagen:
BestandBestandsgrootte
Huidige situatie studenten Iran_dec 2008 (Engels).pdf310 Kb