Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Grootschalige studentenprotesten in Iran

E-mail Afdrukken

21 november 2008 


Tweede week van de studenten sit-in op de universiteit van Sistan en Baluchestan


Op 15 november verzamelden 3000 studenten op de universiteit om te protesteren tegen het politiegeweld op de campus. Een student raakte ernstig gewond door de bewakers.
Deelnemende studenten eisten het aftreden van de universiteitskanselier en zijn plaatsvervanger, die verbonden is aan het ministerie van Inlichtingen en Veiligheid (MOIS). De geplande klassen kwamen volledig tot stilstand als gevolg van de protesten.Veel docenten sloten zich aan bij het protest.

Los daarvan gingen een aantal studenten in hongerstaking over de schorsing van vijf van hun klasgenoten in de Universiteit van Khajeh Nasir Toosi in Teheran. De geschorste studenten hadden eerder in het jaar geprotesteerd bij de herdenking van de massa-executies van politieke gevangenen in 1988.
Agenten van het MOIS probeerden samen met de paramilitaire Bassij studenten tevergeefs de staking uiteen te laten vallen. De protesterende studenten zworen om door te gaan totdat de schorsingen van hun vrienden worden opgeheven.

In de tussentijd protesteerden honderden vrouwelijke studenten op dinsdag tegen de beperkingen, opgelegd door de universitaire bestuurders in de Vrije Universiteit in het zuidwestelijke stad Dezful.
In de westelijke stad Hamadan demonstreerden studenten op de tiende herdenkingsdag van de "kettingmoorden" van enkele Iraanse intellectuelen en schrijvers onder de voormalige president Mohammad Khatami.
In de afgelopen weken protesteerden studenten tegen onderdrukkende maatregelen tegen studenten in Universiteit van Shiraz in het zuiden van Iran.
Met 6 december, de Dag van de Student, in het vooruitzicht is er bij het regime angst voor demonstraties en protesten van studenten.

Bron: NCRI