Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Voorzitter studentenvereniging tot 10 jaar veroordeeld

E-mail Afdrukken

7 november 2008

De voorzitter van de Unie van Democratische Koerdische Studenten op Universiteiten is deze week door een Iraanse rechter schuldig bevonden aan het "belemmeren van de nationale veiligheid en het hebben van contacten met Koerdische partijen". De jonge Yasir Gulli moet nu voor 10 jaar de gevangenis in.

Yasir Gulli is de eerste voorzitter van de Unie van Democratische Koerdische Studenten. Ook was hij de hoofdredacteur van een Perzisch- en Koerdischtalig universiteitsblad.
De uitspraak werd gedaan door de zogenaamde Iraanse Islamitisch Revolutionaire Rechtbank in de overwegend Koerdische provincie Sine (Sanandaj), waar Gulli ook bouwkunde studeert. Nog 17 andere Koerdische studenten zouden voor dezelfde redenen als waar Gulli om berecht werd in Iraanse gevangenissen zitten. Eén ervan zou veroordeeld zijn tot de galg.
Nog altijd is het in Iran slecht gesteld met de rechten van de mens. Zo worden de Koerden in het oosten van Koerdistan en in andere delen van Iran vaak berecht voor het pleiten voor meer democratie of het in het openbaar verenigen hiertoe. Ook de beperkte vrijheid van meningsuiting levert veelvuldig gerechtelijke procedures op. Naar schattingen wonen er zo'n zes tot tien miljoen Koerden in Iran.