Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Rechten van vrouwen

Internationale bezorgdheid vrouwenrechten

E-mail Afdrukken

10 november 2008

Internationale vrouwen- en mensenrechtenorganisaties, waaronder Human Rights Watch, FIDH en Equality Now, hebben een brief geschreven waarin zij hun diepe bezorgdheid uiten over de toegenomen intimidatie van verdedigers van vrouwenrechten in Iran

De afgelopen drie jaar heeft het Iraanse regime systematisch een campagne tegen vreedzame vrouwenrechtenactivisten ingezet. Sinds hun grove stopzetting van een vreedzame vrouwenrechtendemonstratie op 12 juni 2006 hebben de Iraanse autoriteiten veel verdedigers van vrouwenrechten gearresteerd, ondervraagd en veroordeeld.

Ten minste 45 leden van de En Miljoen Handtekeningen Campagne zijn veroordeeld. Zij werden veroordeeld, omdat zij schreven over de gelijkheid van vrouwen, thuis vergaderingen hielden en handtekeningen verzamelden.

De laatste ontwikkelingen omvatten onder andere

De veroordeling van campagnelid Zeinab Peyghambarzadeh;
Een reisverbod voor champagnelid Sussan Tahmasebi;
en
Het doorzoeken van het huis van campagnelid Parastoo Alahyaari, waarbij haar laptop en ander campagne gerelateerd materiaal in beslag werd genomen.

Op 2 november 2008 veroordeelde een rechtbank Zeinab Peyghambarzadeh tot een jaar gevangenisstraf.

De gezamenlijke organisaties roepen de Iraanse overheid op de Universele Verklaring van de Mensenrechten en het Internationale Convenant op Civiele en Politieke Rechten te respecteren.

De volledige Engelstalige brief is hieronder te downloaden.

 


Bijlagen:
BestandBestandsgrootte
ltr_re_one_mil_sig_nov_20081.pdf430 Kb
 

Aanvallen tegen vrouwenrechtenactivisten escaleert

E-mail Afdrukken

28 oktober 2008

De Iraanse regering escaleert haar aanvallen tegen vrouwenrechtenactivisten, onderwerpt hen aan willekeurige arrestaties, het verbod op reizen en intimidaties, verklaarde Human Rights Watch vandaag.

Op 26 oktober werd Sussan Tahmasebi, leider van de En Miljoen Handtekeningen Campagne voor Gelijkheid, door veiligheidsagenten de toegang tot het vliegtuig ontzegd en zonder opgaaf van redenen haar paspoort in beslag genomen. Bij haar thuis confisceerden zijde computer en eisten dat zij voor ondervraging naar de rechtbank moest gaan. De regering heeft Tahmasebi al twee jaar de mogelijkheid het land te verlaten ontzegd.

 

 

Toezicht kledingvoorschriften opgevoerd

E-mail Afdrukken

24 september 2008

Iran heeft het aantal politieagenten verdubbeld gedurende het, meer dan een jaar lang, harde optreden tegen vrouwen die de islamitische kledingvoorschriften aan hun laars lappen, aldus de krant Kargozaran.

Lees meer...
 

Nieuwsbrieven situatie vrouwen

E-mail Afdrukken

Hierondere treft u periodieke nieuwbrieven over de situatie van vrouwen in Iran.

 

Bijlagen:
BestandBestandsgrootte
15092008_weekoverzicht situatie Vrouwen.pdf235 Kb
 

Vrouwen in Iran

E-mail Afdrukken PDF

De vrouwen in Iran hebben weinig rechten en worden ernstig beperkt in hun bewegingsvrijheid. De opgelegde kledingvoorschriften worden streng gecontroleerd. Soms lijken deze controles wat minder te zijn, maar de schijn bedriegt.

Op dit moment zijn er speciale controles in de parken. Vrouwen die zich niet houden aan de kledingvoorschriften worden gearresteerd.

Vrouwenactivisten wordt het moeilijk gemaakt daadwerkelijk actief te zijn. Momenteel zijn meerdere activisten gevangengezet en hen wacht een straf.

De politie in de Iraanse hoofdstad Teheran treedt streng op tegen vrouwen die zich niet houden aan de islamitische kledingcode. De overtreders kunnen een tik met een bamboestokje verwachten, een boete van ruim 40 euro of twee maanden gevangenisstraf.

In vele winkels in Teheran hangt een verbodsteken voor vrouwen die alleen maar een kapje op hun hoofd dragen. Bij de ingang ligt een bak met hejabs, grote hoofddoeken. Alleen als de vrouwen hun haar helemaal bedekken mogen ze de winkel binnen.

 

Mahmoud Ahmadinejad had vroeger als burgemeester van Teheran reclamecampagnes van David Beckham verboden en had de mannelijke ambtenaren verplicht om hun baard te laten staan. Tijdens zijn verkiezingscampagne wuifde hij de vrees weg dat hij een strikter beleid zou voeren, Iran had wel andere katten te geselen dan de kleding van de vrouwen.

En van zijn trouwe medewerkers, Nader Shariatmaderi, vindt dat de manier waarop de vrouwen erbij liepen ,,een gevaar voor de revolutionaire en islamitische principes'' is. Volgens de Britse krant The Guardian heeft hij zijn volgelingen erop gewezen dat het ideaalbeeld van de Iraanse samenleving verwaterd is. "In de huidige internationale situatie, moeten de mensen zich verenigen onder de principes die iedereen kent.''

De dresscode voor vrouwen in Iran werd voor het eerst ingevoerd na de islamitische revolutie in 1979. Ze verplichtte vrouwen om hun haar te bedekken en zich te kleden in vormeloze omhulsels, die alleen het aangezicht en de handen bloot lieten. Maar de laatste jaren doken de strakke jasjes en de kleine sjaaltjes weer op in het straatbeeld.

Tijdens de zomer, een periode waarin vrouwen lichtere kleding willen dragen, treedt de regering strenger op. Sommige conservatieve parlementsleden hadden al kritiek geuit op de regering dat ze niet vroeger heeft gereageerd. De chef van de politie in Teheran houdt vijftig teams klaar, waarin ook vrouwelijke agenten zitten. De zedenpolitie mag de zichtbare blote lichaamsdelen een tik geven met een bamboestokje. De vrouwen kunnen ook een boete van ruim 40 euro krijgen of twee maanden gevangenisstraf.

De politie zal niet alleen aandacht besteden aan de kleding van de Iraanse vrouwen, ze zal er ook op toezien dat vrouwen zich niet met een hondje op straat vertonen. Een hond wordt in Iran beschouwd als onrein.

Alleen nog de eigen waarden, zo omschrijft een Westers diplomaat het beleid in Iran. Westerse muziek wordt geweerd, de boetes op schotelantennes zijn vervijfvoudigd.