Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Oppositie Iran
Het ministerie van Inlichtingen (Vezarat-e Ettelaat va Amniyat-e Keshvar) is belast met de bescherming van de nationale veiligheid, contraspionage en het observeren van illegale politieke groeperingen. Thans is het de belangrijkste instantie ter bestrijding van politieke oppositie. Alle Iranirs die een gevaar zouden kunnen opleveren voor de veiligheid van de staat, worden in beginsel stelselmatig in de gaten gehouden.
Duidelijk zichtbare politieke activiteiten gericht op omverwerping van het regime dan wel het islamitische staatssysteem worden met harde hand vervolgd. Het lidmaatschap van officieel verboden politieke bewegingen eveneens. Het verspreiden van pamfletten of het organiseren van protestbewegingen tegen het regime is nauwelijks mogelijk.
Arbitraire detentie, tijdelijke verdwijningen na aanhouding en detentie in geheime of niet-officile gevangenissen van politieke dissidenten komen voor.
bron: Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken (30-10-07)


BLIJFT ACTUEEL: Toenemende ongerustheid veiligheid Ashraf

E-mail Afdrukken

6juni 2009

Er is toenemende internationale ongerustheid over de bescherming en veiligheid van kamp Ashraf. Aanleiding is het recente brute optreden van de Irakese politie op 28 mei en 5 juni. Bewoners van Ashraf worden bedreigd. Door dit optreden zijn de rechten geschonden van de leden en aanhangers die in Ashraf verblijven. Het is het Iraanse regime er alles aan gelegen de stem van de oppositiegroep PMOI de mond te snoeren. In onderstaande opsomming is deze internationale verontwaardiging zichtbaar.

Lees meer...
 

DIT MAG NIET MEER: Europarlementsleden bezoeken Kamp Ashraf

22 oktober 2008

Enkele Europarlementsleden, waaronder de vice-parlementsvoorzitter Alejo Vidal-Quadras, hebben een tweedaags bezoek gebracht aan Kamp Ashraf om de situatie van duizenden Iraanse vluchtelingen te onderzoeken.

Kamp Ashraf ligt 100 kilometer ten noordoosten van Bagdad, dichtbij de Iraanse grens. Het is een grondgebied van enkele tientallen vierkante kilometers dat sinds 20 jaar volledig gebouwd is en onderhouden wordt door duizenden Iranirs, voornamelijk leden en sympathisanten van de PMOI, die Iran moesten ontvluchten om politieke redenen.

Lees meer...
 

Kamerbrief BuZa Oppositie Iran

E-mail Afdrukken

Kamerbrief over de oppositie van Iran

30-10-2007 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

 

Tijdens het Algemeen Overleg inzake Iran van 28 juni jl. zegdede ministertoe de Kamer een analyse te zenden over de oppositie in Iran (referte eveneens Kamerstuk 21 501-02, nr. 675 d.d. 15 maart 2006).

Lees meer...
 

Amnesty Verklaring Ashraf 28082008

E-mail Afdrukken

Amnesty International heeft 28 augustus 2008 een verklaring afgegeven over de ernstige situatie van de leden en aanhangers van de PMOI in kamp Ashraf in Irak. Zij zijn erkend als beschermde personen onder de Vierde Conventie van Genve.

Bijlagen:
BestandBestandsgrootte
AI_verklaring over Ashraf_mde140232008en[1].pdf39 Kb
 

Advocaten bekritiseren EU over terroristische zwarte lijst

E-mail Afdrukken
16 september 2008
BRUSSEL - Een groep van vooraanstaande Europese juristen is van plan de Europese Unie aan te klagen aangaande misbruik van de wet, om zo een Iraanse groep op haar lijst van terroristische organisaties te behouden.
De Iraanse groep, de Peoples' Mujahedin van Iran, of PMOI - beter bekend in de VS als de Mujahedin-e Kalq - heeft al twee langdurige rechtszaken gewonnen die oordeelden dat continuering van de opname in de lijst onrechtmatig is. De EU, verwijzend naar nieuwe bewijzen, heeft de groep erop gehouden. Dat heeft geleid tot beschuldigingen dat de EU-leiders de wet negeren om te voorkomen dat de gevoelige nucleaire onderhandelingen met de Iraanse regering, die de PMOI als de vijand heeft verklaard, in de warworden gestuurd.
Lees meer...
 
Meer artikelen...


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL