Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Iran voert druk op Koerden op

E-mail Afdrukken

21 november 2008 

De Iraanse rechtbank in Makoo heeft Fasih Yasamini en Rostam Arkia tot de galg veroordeeld. Recentelijk is ook een Koerdische journalist gearresteerd en worden twee Koerdische zangers beschuldigd van propaganda.

De vader van Yasamini krijg twee jaar celstraf en Fahim Rezazadeh vijftien jaar celstraf. Ze worden beschuldigd van relaties met Koerdische oppositiegroeperingen en het bedreigen van de nationale veiligheid.

Volgens Kurdistanmedia kwamen recentelijk meer dan vijf mensen om toen Iraanse troepen het vuur openden op een groep mensen in de Oshnavieh regio. Onder de doden is een 16-jarige jongen. In Saghez hebben veiligheidstroepen meerdere satellietschotels vernietigd.

IranVNC berichtte dat twee Koerdische zangers worden berecht in Iran voor het optreden tijdens een herdenkingsdienst van een dissidente zanger en het maken van propaganda tegen de Iraanse republiek.

Woensdag berichtte Peyamner dat de Koerdische journalist Bahman Tutunchi gearresteerd is door Iraanse troepen. Sinds januari 2008 zijn meer dan 250 Koerdische activisten gearresteerd en meer dan 58 mensen gedood door Iraanse troepen.

Bron: Kurdistamedia News Agency (KNA), IranVNC