Cvvd Iran

Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran

 
  • Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte

Cultureel programma 1 maart 2008

E-mail Afdrukken PDF

Verslag Cultureel Programma

‘Vrouwen van Iran: Bevrijding en Vrijheid tot Beweging’ 

 

Op zaterdag 1 maart 2008 vond er een geslaagd cultureel programma plaats in het Continental Art Centre in Rotterdam. Organisaties, sprekers, artiesten en goed opgekomen publiek stonden stil bij het feit dat basisrechten van vrouwen in Iran worden geschonden.
Het programma bood de mogelijkheid nader kennis te maken met de situatie van vrouwen in Iran en solidariteit met hen te tonen.

 

Na het openingswoord, waarin Ferry Wever, voorzitter van het organiserende Comité voor vrede, vrijheid en democratie in Iran, refereerde naar het zojuist verschenen rapport van Amnesty International over de hachelijke situatie van vrouwen in Iran, gaf hij een voordracht van een gedicht van de moderne Iraanse dichter Forough Farrokhzad (Zij staat symbool voor de onafhankelijke Iraanse vrouw: doorbreekster van taboes, die zich losmaakt van de traditionele rol van de vrouw).
Daarna volgde studente en vrijwilliger van het comité, Lisa Mae Meijer. Zij gaf een korte uitleg over haar ervaringen van de ontmoeting met Maryam Rajavi, de leider van de NCRI, tijdens een internationale vrouwenbijeenkomst 23 februari jongstleden.
Vervolgens gaf René Paas, voorzitter van CNV Vakcentrale, een uiteenzetting over zijn visie over democratie en vrouwenrechten. Zijn hartverwarmende woorden richting Iraanse vrouwen droegen bij aan de prettige sfeer in de zaal. In zijn toespraak verwerkte hij de gedichten van Omar Khayyam, de bekendste Perzische dichter.
Het Rijswijks Strijdkoor zorgde met gevarieerde internationale liedjes voor een fraai muzikaal intermezzo. De liedjes gingen over vrijheid en democratie.
Ria la Riviere, dagelijks bestuurlid van de CNV Kunstenbond, vertelde daarna over haar positie als vrouw, emancipatie en haar bijzondere kledingwinkel Chez Maria, waar kleding en kunst samenkomen.
Het eerste gedeelte van het programma werd afgesloten met Rapmovement, een groep Iraanse jongeren. De teksten gaan over de onderdrukking en het alternatief; een mooie samenleving.
Tijdens de pauze kon het publiek muziek van de bekende Iraanse zangeres Marzieh beluisteren en zien, was er gelegenheid traditioneel Iraans handwerk te zien en kon men met elkaar van gedachten wisselen.

 

Het tweede gedeelte startte met een toespraak van Salima Belhaj, fractievoorzitter van D’66 in de gemeenteraad van Rotterdam. Zij gaf een persoonlijke uiteenzetting over vrijheid en democratie, haar voorliefde voor Iran en over haar interpretatie van de islam.
Vervolgens kreeg het publiek een speciaal concert van Dr. Hamid Taherzadeh (tar) & Faramarz Esmalzade (dombak). Deze twee internationaal bekende musici speelden traditionele muziek en de teksten gingen over onder andere onderdrukking en liefde (verboden muziek in het huidige Iran).
In zijn slotwoord las Ferry Wever een gedicht voor van Parvin E'tesami (vorig jaar was haar honderste geboortedag. Zij geldt als voorvechter en activist voor vrouwenrechten).
Het culturele programma werd afgesloten met een traditioneel muziekstuk op de setar door de 13-jarige Mahyar Eslami.